Så fungerar värmen i din lägenhet
Hej alla!
Under hösten och vintern är frågorna om värmen många.
Alla upplever värmen på olika sätt.
En del fryser, en del tycker det är för varmt.
Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?
Temperaturen skall ligga på 21 grader, +/- 0,5 grader.
När sätter vi på värmen i husen?
Många boende tror att det fungerar som förr, att vid ett visst datum sätts värmen på. Men idag sker detta med automatik. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.
Varför är mitt element kallt ibland?
I vissa av våra hus sitter termostatventiler som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.
Ett par viktiga saker att tänka på är bl a. att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.
Jag har en termometer som visar ute/inne temperaturen. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16 grader inne. Vad är fel?
Om man placerar en termometer mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum bör du placera din termometer mitt i rummet, i den så kallade ”Vistelsezonen”
Vad vistelsezon är? Definition enligt Boverkets byggregler kap 6.
Vistelsezon begränsas av två horisontella plan, ett på 0,1 meters och ett annat på 2,0 meters höjd. Samt vertikala plan 0,6 meter från ytterväggar eller andra yttre begränsningar, dock 1 meter vid fönster och dörr.
Behöver man lufta elementen i lägenheten?
Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett ”bubblande” oljud i elementen.
Att tänka på:
Inomhustemperaturen kan hålla rätt värde trots att elementen känns kalla. Värmesystemet regleras i våra hus med utomhusgivare. Vår, sommar och höst kan därför elementen ibland kännas kalla trots att temperaturen i lägenheten är uppnådd.
När skall jag höra av mig till felanmälan?
Om det kommer ett bubblande ljud från elementet. Om temperaturen i vistelsezonen har varit under 20 grader i några dagar. Om det läcker från ett element.
Eller vid övriga frågor.
Kontakta i så fall vår felanmälan på 031-7200990
Med vänlig hälsning
Joakim Oskarsson
Teknisk förvaltare
Stig Hedlund fastigheter